Onafhankelijk behartiger van werknemersbelangen

Principeakkoord Transitieplan Pensioenkring SVG Pensioenfonds STAP

03 juli 2025

Was jij in het verleden werkzaam bij Getronics of bij bedrijven als PinkRoccade, RAET en Koning en Hartman, dan is dit artikel belangrijk voor jou. Qlix, FNV, CNV en De Unie hebben namelijk een principeakkoord met KPN bereikt voor het Transitieplan voor Pensioenkring SVG van Pensioenfonds Stap. Daarover kun jij dan jouw stem uitbrengen.

Hieronder beschrijven we de historie en algemene informatie over het Transitieplan SVG/Stap.

  • Hier kun je lezen wat het Transitieplan voor jou op hoofdlijnen betekent.
  • Hier kun je de tekst van het integrale Transitieplan lezen.

Last but nog least staat onderaan dit artikel hoe en tot wanneer jij je stem kunt uitbrengen over het bereikte principeakkoord.

De historie

In 2007 heeft KPN de aandelen van Getronics overgenomen. Na de overname heeft KPN Getronics geïntegreerd binnen KPN. De circa 25.000 werknemers van Getronics zijn ondergebracht in de ICT Services-tak van KPN. De pensioenvoorziening voor (een deel van die) medewerkers is indertijd ondergebracht in de Stichting Voorzieningsfonds Getronics, afgekort SVG, sinds 1 december 2016 onderdeel van Algemeen Pensioenfonds (APF) Stap.

Wet toekomst pensioenen

Ook deze pensioenregeling moet in het kader van de Wet toekomst pensioenen worden omgezet naar een pensioenregeling die voldoet aan de uitgangspunten voor de nieuwe wet. Vakbonden en werkgever(s) maken afspraken over de transitie van de huidige naar de nieuwe pensioenregeling in een zogenoemd Transitiedocument. Omdat KPN de laatste werkgever was van de groep oud-Getronics medewerkers hebben KPN en de vakbonden bij KPN, waaronder Qlix, de afgelopen periode overleg gevoerd over het Transitieplan SVG/Stap.

Doel transitieplan SVG/Stap

Het doel van het transitieplan is om betrokkenen inzicht te geven in de gemaakte keuzes, voortvloeiend uit de Wet toekomst pensioenen (WTP), de overwegingen die daaraan ten grondslag liggen en de impact van die keuze voor hen.

Aan de totstandkoming van het Transitieplan is een intensief traject voorafgegaan. Dat heeft te maken met het bijzondere karakter van dit onderdeel van Pensioenfonds Stap. De Pensioenkring SVG is namelijk een zogeheten gesloten pensioenkring waarin geen actieve opbouw meer plaatsvindt. De (gewezen) deelnemers en gepensioneerden in de kring zijn zoals hierboven uitgelegd overgekomen uit Stichting Voorzieningenfonds Getronics (SVG). Een deel van de gewezen deelnemers en gepensioneerden is destijds in SVG terechtgekomen als gevolg van (een of meerdere) fusies van de stichting waar hun pensioen was ondergebracht. De (gewezen) deelnemers en gepensioneerden in de kring zijn – voor hun periode bij Getronics/KPN – vaak werkzaam geweest bij verschillende werkgevers, bijvoorbeeld Getronics, PinkRoccade, RAET en Koning en Hartman. Wat deze (oud-)werkgevers gemeen hebben is dat zij, al dan niet door opvolgende overnames, onderdeel zijn geworden van KPN. Een deel van die overnames vond nog plaats in de vorige eeuw.

Door het tijdsverloop, de verscheidenheid aan oud-werkgevers en het grote aantal fusies en overnames is niet in alle gevallen met zekerheid meer vast te stellen wie de vroegere werkgever van een (gewezen) deelnemer of gepensioneerde is en hoe de overname daarvan destijds exact is vormgegeven. KPN beschouwt zich gelet op de overnames – en in lijn met hoe zij zich in het verleden heeft opgesteld – als oud-werkgever voor alle (gewezen) deelnemers en gepensioneerden in de Pensioenkring SVG. Datzelfde geldt voor de vakbonden die actief zijn bij KPN: Qlix, FNV, CNV en De Unie. Ook wij kunnen niet meer achterhalen wie van de leden in het verleden bij deze werkgevers gewerkt heeft.  In onze rol als vertegenwoordigers van de (oud-)werknemers hebben Qlix en de andere vakbonden samen met KPN afspraken gemaakt over de transitie van de pensioenregeling.

Inhoud Transitieplan

In het Transitieplan is onder andere uitgewerkt hoe de overgang van de huidige pensioenvoorziening naar de nieuwe pensioenregeling plaatsvindt voor de deelnemers. Verder zijn er afspraken gemaakt over een compensatie voor de afschaffing van de doorsneepremiesystematiek en over de vulling van de solidariteitsreserve.

De beoogde transitiedatum is 1 oktober 2026. Op dat moment zal het vermogen van SVG worden verdeeld naar individuele pensioenpotjes, zal de compensatie worden toegekend aan de deelnemers die daar recht op hebben en zal de solidariteitsreserve worden gevuld.

Eind 2024 lag de dekkingsgraad van SVG op ongeveer 125%. Als die dekkingsgraad volgend jaar oktober nog steeds zou hoog is, kunnen deelnemers rekening houden op een extra storting in hun individuele pensioenpot: het resterende vermogen wordt op de transitiedatum namelijk verdeeld onder de deelnemers.

Stemming leden

Zoals hierboven gesteld: als jij tot de doelgroep behoort en (een deel van) jouw pensioen is ondergebracht bij pensioenkring SVG van Pensioenfonds Stap, kun je hier lezen wat het Transitieplan voor jou betekent. De tekst van het Transitieplan vind je hier.

Qlix en de andere vakbonden zijn blij met het bereikte resultaat. Dat resultaat wordt daarom met een positief advies voorgelegd aan de achterban. Leden van Qlix die voor hun KPN-periode in het verleden werkzaam geweest zijn bij één van de hierboven genoemde werkgevers en voor wie (een deel van) hun pensioen is ondergebracht bij Pensioenkring SVG van Pensioenfonds Stap, kunnen hun mening over het Transitieplan voor 13 juli aanstaande via een mail aan info@qlix.nl kenbaar maken. Als je akkoord bent met de inhoud van het Transitieplan hoef je niet te reageren.

Heb je vragen? Mail die dan ook naar info@qlix.nl.

Ron Harmsen
Bestuurder Qlix.

Cancel