Laat je bij loopbaankeuzes rond de transitiedatum tijdig informeren over de gevolgen voor je pensioen!
De regels voor pensioen werkten jarenlang goed, maar dat is aan het veranderen. Het is nu voor veel mensen bijvoorbeeld niet duidelijk hoeveel ze betalen voor hun pensioen en hoeveel ze opbouwen. Met de nieuwe regels bouwt iedereen pensioen op via een premieregeling. In dit pensioen staat vast hoeveel geld (premie) jij en je werkgever in jouw pensioen stoppen. Mensen wisselen daarnaast steeds vaker van baan, stoppen een tijd met werken of beginnen voor zichzelf. De huidige pensioenregels passen daar niet goed bij. Tenslotte gaan de pensioenen nu niet altijd omhoog als het goed gaat met de economie.
Daarom zijn er in Nederland nieuwe regels voor pensioen gemaakt in de Wet toekomst pensioen. De regels voor jouw pensioen bij Pensioenfonds KPN gaan hierdoor over enige tijd ook veranderen. KPN en de vakbonden, waaronder Qlix, hebben hierover in december 2024 afspraken gemaakt. Die afspraken staan in het transitieplan. Pensioenfonds KPN bekijkt nu of de afspraken die de werkgever en vakbonden hebben gemaakt uitvoerbaar zijn. En of ze eerlijk zijn voor iedereen.
De nieuwe regels voor het pensioen moeten volgens de Wet toekomst pensioen uiterlijk 1 januari 2028 klaar en ingevoerd zijn, maar eerder mag ook. Het KPN-pensioenfonds heeft op haar website uitgelegd dat het pensioenfonds zich richt op een overstap op 1 oktober 2026, dus (pas) over anderhalf jaar. De nieuwe pensioenregeling geldt dan voor iedereen die bij Pensioenfonds KPN pensioen opbouwt, opbouwde of pensioen van het pensioenfonds ontvangt. Iedereen krijgt ruim van tevoren persoonlijk bericht over wat de nieuwe pensioenregeling betekent voor (de hoogte) van zijn of haar pensioen.
Dekkingsgraad pensioenfonds KPN
De dekkingsgraad geeft de verhouding aan hoeveel geld het KPN pensioenfonds heeft en hoeveel geld het pensioenfonds nodig heeft om alle pensioenen uit te betalen, nu en later. De actuele dekkingsgraad van het pensioenfonds was eind februari 127,4%. Dat betekent dat voor iedere euro pensioen die het pensioenfonds in de toekomst moet uitkeren nu 1,27 euro beschikbaar is. Door veranderingen in de rentestand kan de dekkingsgraad veranderen. Hoe lager de rentestand in Nederland, hoe hoger de reserves van het pensioenfonds moeten zijn. Daarnaast kan de dekkingsgraad veranderen door het rendement van beleggingen. Een goed rendement is goed voor de dekkingsgraad, een slecht rendement kan leiden tot een lagere dekkingsgraad. Tenslotte heeft de levensverwachting van de deelnemers impact op de dekkingsgraad, als we allemaal ouder worden daalt de dekkingsgraad omdat de pensioenen langer uitbetaald moeten worden.
Het vermogen van het pensioenfonds zal op de datum van transitie naar het nieuwe pensioensysteem worden verdeeld naar de persoonlijke pensioenpotjes van de deelnemers. De hoogte van de dekkingsgraad op die datum is dus erg belangrijk. Met een dekkingsgraad van 127% staat het pensioenfonds KPN er gezond voor. Het bestuur van het pensioenfonds doet er alles aan om die dekkingsgraad goed te houden. Maar zekerheid kan daarover niet gegeven worden in deze tijd van snelle economische ontwikkelingen. Op dit moment is er dus een behoorlijk surplus aan pensioenvermogen. Als dat surplus er op de datum van transitie nog is, zal dat vermogen voor een deel ook verdeeld gaan worden onder de deelnemers.
Let op met individuele loopbaankeuzes rond de transitiedatum
Zoals gesteld zal het vermogen van het pensioenfonds op de datum van overgang naar het nieuwe pensioensysteem worden verdeeld in persoonlijke pensioenpotjes van de deelnemers. In het transitieplan wordt uitgelegd hoe die verdeling wordt vastgesteld. In het transitieplan is ook afgesproken dat er voor een aantal medewerkers op de datum van transitie sprake zal zijn van compensatie, bijvoorbeeld in verband met het afschaffen van de doorsnee premiesystematiek. Die compensatie leidt tot voor de deelnemer tot toekenning van extra pensioenvermogen en wordt uit het surplus van het vermogen van het fonds gefinancierd. Daarnaast is afgesproken dat uit het surplus van het vermogen ook de ‘solidariteitsreserve’ zal worden gevuld. Met die reserve wordt de uitkering van pensioen aan de gepensioneerden in slechte economische tijden verzekerd. Last but Ook zal er een paar procent van het vermogen moeten worden aangehouden als wettelijke reserve. Het resterende surplus aan vermogen wordt op datum transitie verdeeld onder de deelnemers.
Afhankelijk van de individuele situatie kunnen compensaties en toekenning van een deel van het surplus van het vermogen op de datum van transitie tot toekenning van extra pensioenkapitaal leiden voor de individuele deelnemer. De hoogte van die eventuele extra toekenning aan het individu is afhankelijk van verschillende factoren op de datum van transitie, waaronder bijvoorbeeld de leeftijd van betrokkene, de hoogte van de individuele pensioengrondslag en het opgebouwde pensioen.
Laat je persoonlijk informeren!
Aan de leeftijd op transitiedatum kun je natuurlijk niets veranderen, maar door het maken van individuele keuzes kun je jouw individuele pensioengrondslag en het opgebouwde pensioen wel voor transitiedatum beïnvloeden, bijvoorbeeld bij:
- De keuze meer of minder uren te gaan werken;
- De keuze om KPN te verlaten en bij een andere werkgever te gaan werken, al dan niet met waardeoverdracht van pensioen;
- De keuze om zelfstandig te worden;
- De keuze om vroeger met pensioen te gaan.
Zoals gezegd beïnvloeden dergelijke keuzes de individuele pensioengrondslag en de hoogte van het opgebouwde pensioen. De keuzes hebben indirect dus mogelijk ook invloed op het al dan niet ontvangen van compensatie, op de hoogte van de compensatie en op het al dan niet meedelen in de verdeling van het surplus aan vermogen bij een hoge dekkingsgraad van het pensioenfonds op de transitiedatum. Het is daarom van belang dat je, als je een van bovenstaande individuele keuzes wilt gaan maken, je tijdig goed laat voorlichten. De helpdesk van KPN Pensioen kan je – in ieder geval op hoofdlijnen - duidelijk maken wat de eventuele impact is van dergelijke keuzes in jouw situatie.
Qlix heeft KPN en het pensioenfonds gevraagd om hieraan in de communicatie met de deelnemers meer aandacht te besteden, nu we steeds dichter bij de transitiedatum komen. Het pensioenfonds gaat dit oppakken, wordt dus vervolgd.