Financieel geschil? Ga naar de regelrechter
Naast de rechter en de rijdende rechter kennen we nu ook de regelrechter.
Heb je een financiële vordering van maximaal 5000 euro op iemand anders of heb je als werknemer een financiële vordering op je werkgever? Dan kun je sinds 1 maart 2025 terecht bij de zogenoemde ‘regelrechter’ bij de rechtbanken Den Haag, Overijssel, Rotterdam en Zeeland West-Brabant. Het betreft een experiment voor de duur van ten minste drie jaar.
De Rechtspraak biedt met deze procedure rechtzoekenden de mogelijkheid om een geschil over een geldbedrag op een eenvoudige manier aan de rechter voor te leggen en de tegenpartij de mogelijkheid om eenvoudig verweer te voeren. Bij de regelrechter kijkt de rechter tijdens een mondelinge behandeling van de zaak met partijen of zij samen tot een oplossing kunnen komen. Als dat niet lukt, neemt de rechter een beslissing.
Procedure
Bijstand van een advocaat niet verplicht. De gewone procedure bij de kantonrechter blijft ook van toepassing. De procedure bij de regelrechter bestaat dus naast de normale procedure. De partij die de zaak start bepaalt welke van de twee procedures gevolgd zal worden. De gedaagde partij moet deze keuze volgen. De procedure bij de regelrechter wijkt op een aantal punten af van de normale procedure bij de kantonrechter. Bij de regelrechter kan een procedure gestart worden of verweer worden gevoerd via een eenvoudig formulier, dat ook digitaal kan worden ingediend. Er is geen deurwaarder nodig om een zaak te starten en er hoeven geen juridische stukken te worden opgesteld. Tijdens de procedure worden partijen laagdrempelig door de rechtbank geïnformeerd over het verloop van de zaak én kunnen zij vragen aan de rechter op laagdrempelige wijze stellen.
Een ander belangrijk verschil met de normale procedure is dat in elke zaak een mondelinge behandeling plaatsvindt. Partijen krijgen uitleg over het belang van de mondelinge behandeling en ontvangen kort voor de behandeling een herinnering. Dat leidt naar verwachting tot een snellere procedure en vergroot de mogelijkheid om tijdens de mondelinge behandeling tot een oplossing te komen. Als partijen er onderling niet uitkomen en een uitspraak nodig is, wordt deze tijdens of zo snel mogelijk na de mondelinge behandeling gedaan.
Looptijd en evaluatie
Zoals hierboven gesteld is de regelrechter een experiment dat drie jaar zal duren en dat tijdens de looptijd wordt geëvalueerd. Op basis van de evaluatie wordt bekeken of het wenselijk is de procedure of elementen daaruit definitief wettelijk mogelijk te maken. De regelrechter vloeit voort uit eerdere pilots van de Rechtspraak om procedures laagdrempeliger en eenvoudiger te maken. Ook is dit het eerste experiment in het kader van de Tijdelijke Experimentenwet rechtspleging, die het mogelijk maakt tijdelijk af te wijken van wettelijke procedures en randvoorwaarden. Deze wet is bedoeld om innovatie in de rechtspraak te stimuleren.
Informatie?
Zie de website van de Rechtspraak voor meer informatie: https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Nieuwe-regelrechter-van-start-voor-eenvoudige-civiele-procedures.aspx