- Introductie
Mijn naam is Elias Simons. Ik ben 27 jaar oud en ik ben geboren en getogen in Leidschendam. Ik heb op het mboRijnland een opleiding internationaal communicatie, marketing en evenementenorganisatie gevolgd. Nadien ben ik rechten gaan studeren aan de Hogeschool Leiden. In 2019 maakte ik voor het eerst kennis met Qlix toen ik als stagiair begon op de juridische afdeling van Staywise. Na afloop van mijn stage ben ik als juridisch medewerker aan de slag gegaan en sinds de afronding van mijn hbo-rechtenstudie in 2021 ben ik jurist. Daarna heb ik niet stilgezeten: na het afronden van mijn hbo-rechtenstudie ben ik direct begonnen aan een premaster aan de universiteit van Tilburg. In 2023 rondde ik mijn master rechtsgeleerdheid met de specialisatie contracten en aansprakelijkheid aan de universiteit van Tilburg af.
- Buiten je werk bij de vakbond, welke interesses of hobby’s heb je? Zijn er activiteiten waar je graag je vrije tijd aan besteedt?
Ik vind sporten erg belangrijk en ik sta elke dag in de sportschool, geen uitzonderingen! Verder houd ik enorm van het maken van verre reizen en dat doe ik dan ook met de nodige regelmaat. Mijn allergrootste interesse is zonder meer talen. Ik spreek Nederlands, Engels, Spaans, Portugees, Papiaments en Turks. Tijdens mijn master heb ik aan de universiteit een cursus Arabisch gevolgd. Sindsdien houd ik mij in mijn vrije tijd vaak bezig met het leren spreken, lezen en schrijven van Arabisch. Verder ga ik graag een dagje ‘erop uit’ met vrienden en familie.
- Wat is jouw functie binnen de vakbond en wat zijn de belangrijkste taken en verantwoordelijkheden van jouw functie?
Ik ben jurist voor Qlix. Ik houd mij voornamelijk bezig met het arbeidsrecht en met arbeidsverhoudingen. Daarnaast heb ik de nodige kennis van het cao- en socialezekerheidsrecht. Mijn belangrijkste taken zijn:
-
- Het voeren van inhoudelijke juridische discussies met werkgevers namens cliënten;
- Het interpreteren van cao-bepalingen;
- Het adviseren van vakbondsleden over hun rechtspositie;
- Het verzorgen van presentaties aan vakgroepen en het bestuur met betrekking tot (nieuwe) wetgeving.
- Hoe lang werk je al bij de vakbond en wat heeft je ertoe gebracht om voor deze organisatie te kiezen?
Ik ben sinds 2019 betrokken bij de organisatie, maar sinds 2020 ben ik in dienst. Daarvoor had ik een zogeheten stageovereenkomst. Na mijn eerste cursus arbeidsrecht op de hogeschool wist ik dat ik iets in het arbeidsrecht wilde gaan doen. Dan rijst de vraag of je voor werknemers of voor werkgevers wil gaan werken en ook die keuze was snel gemaakt; voor werknemers! Dan kom je al snel uit bij een vakbond, maar ik wilde graag werken in een afwisselende werkomgeving. Zo ben ik uiteindelijk bij Staywise uitgekomen, een fullservice uitvoeringsorganisatie voor vakbonden. Omdat Staywise ook voor andere vakbonden werkt, voldeed het aan al mijn wensen. Het is dan ook niet gek dat ik hier ben blijven ‘hangen’.
- Wat is volgens jou het belangrijkste voordeel voor leden om lid te zijn van onze vakbond?
Simpel: een lidmaatschap van Qlix is de voordeligste arbeidsrechtsbijstandsverzekering die je ooit hebt afgesloten! De dienstverlening van Qlix gaat redelijk ver voor een lage vakbondscontributie. Ik denk dat veel te weinig mensen zich bewust zijn van de voordelen die een vakbondslidmaatschap met zich meebrengt. Ja: zo lang er geen problemen zijn op werk, zul je hoogstwaarschijnlijk geen gebruik maken van onze diensten. Maar, als je erover nadenkt, is het best vreemd dat men met alle andere verzekerbare risico’s in het leven anders omgaat. Een brandschadeverzekering heb je immers ook niet nodig zo lang je huis niet in de brand staat, maar toch kiest een aanzienlijk deel van de mensen ervoor om zich daartegen te verzekeren. Dat is voor je dienstverband niet anders, maar daar lijkt men minder behoefte aan te hebben terwijl de kans dat die spreekwoordelijke brand (lees: een geschil) op werk uitbreekt groter is dan dat een werkelijke brand thuis uitbreekt. Overigens: op de achtergrond is een vakbond altijd bezig voor de werknemer. De werknemers zijn daar misschien niet rechtstreeks bij betrokken, maar in het cao-overleg doet een vakbond er alles aan om te zorgen voor zo goed mogelijke arbeidsvoorwaarden voor alle werknemers. Dat lijkt mij een legitiem doel om aan bij te dragen, ook als je geen gebruik maakt van de juridische dienstverlening van Qlix.
- Wat zou je willen zeggen tegen de leden van Qlix om hen aan te moedigen lid te blijven en deel te nemen aan onze activiteiten?
Alleen leden kunnen echt invloed uitoefenen op hun arbeidsvoorwaarden. Dat is, vooral voor betrokken medewerkers, een groot goed. Ook werknemers die geen lid zijn van een vakbond profiteren van de arbeidsvoorwaarden die een vakbond voor alle werknemers afspreekt. Echter: alleen als vakbondslid kun je werkgerelateerde onderwerpen die jij belangrijk vindt kenbaar maken aan de cao-onderhandelaar. Onze cao-onderhandelaar neemt jouw input vervolgens mee naar het cao-overleg en op die manier profiteer je niet alleen van jouw arbeidsvoorwaarden maar heb je er ook nog eens invloed op. Mijn boodschap? Doe er je voordeel mee!