Werkgeluk… wát een soft gedoe!
Dat zal ongetwijfeld een aantal van jullie denken. Maar voor steeds meer medewerkers en zeker voor de jongere generaties, draait werk niet meer om geld en aanzien. De eigentijdse medewerker wil niet zomaar een baan, maar een zinvolle baan én balans in het leven (dus veel vrije tijd) én ruimte voor persoonlijke groei. Vroeger waren de met werk verbonden kernwoorden ‘welvaart en welzijn’, tegenwoordig komt daar ‘werkgeluk’ bij.
Bij werkgeluk gaat het om de algehele ervaring van vreugde, voldoening en zingeving die je als medewerker ervaart in je werk. Het is een samenspel van factoren waaronder betekenisvol werk, zelfstandigheid in je werk, verbinding met je collega’s, groeimogelijkheden en het ervaren van materiele en immateriële erkenning en waardering.
Het kunnen ervaren van werkgeluk door medewerkers is de afgelopen jaren een steeds belangrijker thema geworden op de werkvloer. Organisaties die dat beseffen, daarin investeren en daar voortdurend veel aandacht aan geven blijken vaak succesvol, mede dankzij een hoge medewerker tevredenheid. Het is de kunst om als organisatie een werkomgeving te creëren waarin medewerkers elke dag met energie, enthousiasme en plezier aan de slag gaan.
‘Hoe krijg je dat als organisatie voor elkaar?’ is natuurlijk de vraag. Of medewerkers al dan niet werkgeluk ervaring hangt al van veel factoren. We noemen er enkele. Ten eerste natuurlijk de werkomgeving. Werk je in een hippe, eigentijds omgeving, goed bereikbaar met openbaar vervoer of werk je in een belegen kantoorpand op een bedrijfsterrein uit de jaren ’70? Dan natuurlijk de situatie binnen: is de inrichting van jouw werkomgeving Arboproof, modern ingericht met voldoende ruimte, groen en bij voorkeur biodynamisch verlicht of werk jij in een letterlijk en figuurlijk stoffige omgeving, al dan niet voorzien van een bak op-sterven-na-dode-kamerplanten in de hoek?
Zowel de locatie van je werk als de inrichting van je werkplek zijn belangrijke cultuurdragers. Maar ook andere cultuuraspecten zijn van belang om werkgeluk te kunnen ervaren. Heerst er in jouw team een cultuur waarin open wordt gecommuniceerd, waar wederzijds respect onder collega’s wordt nagestreefd en waar veiligheid en verbondenheid wordt ervaren? Uit onderzoek blijkt dat een cultuur van: ‘Voor elkaar en met elkaar’ in grote mate bijdraagt aan het kunnen ervaren van werkgeluk.
Dan natuurlijk de optimale combinatie werk- en privé. Hoe ervaar jij die situatie bij jou op je werk? Kunnen jij en je collega’s situaties die thuis of in je directe omgeving aandacht vragen adequaat het hoofd bieden? Dat kan als je collega’s en werkgever je daarin indirect ondersteunen. Daarvoor zijn flexibiliteit in werktijden en de mogelijkheid tot hybride werken (thuis/op kantoor) belangrijk, maar ook de bereidwilligheid om elkaar de ruimte te gunnen als situaties thuis daarom vragen.
Steeds meer medewerkers stellen het op prijs als er persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheden worden geboden. Vroeger werd het volgen van een cursus of training vaak als ‘moetje’ ervaren. Tegenwoordig komen medewerkers zelf met voorstellen over hun persoonlijke ontwikkeling. Het serieus investeren in de ontwikkeling van jou en je (toekomstige) collega’s geeft de werkgever absoluut een voorsprong op andere werkgevers bij het binden, boeien en werven van medewerkers.
Denk bij persoonlijk ontwikkeling van medewerkers overigens niet alleen aan het kunnen opdoen van kennis, maar zeker ook aan het verbeteren van vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. Initiatieven van werkgevers die gericht zijn op het behouden en verbeteren van de fysieke en het mentale welzijn van medewerkers zoals het aanbieden van sportfaciliteiten of abonnementen op sportscholen/verenigingen worden in deze tijd zeer gewaardeerd.
Last but nog least je autonomie en medezeggenschap. Heb jij voldoende zelfstandigheid en autonomie om je werk naar eigen inzicht uit te voeren? En kun jij meepraten en meebeslissen over je werk en de organisatie daarvan binnen jouw team? Natuurlijk is er de ondernemingsraad die daar op organisatieniveau invulling aan geeft. Maar veel belangrijker voor het kunnen ervaren van werkgeluk is het dat jij en je collega’s zélf door de leidinggevende serieus betrokken worden bij de dagelijkse gang van zaken. Zeker als jullie ideeën en suggesties serieus worden meegewogen bij de besluitvorming. Als jij en je collega’s serieus genomen worden zal dat de betrokkenheid zeker vergroten.