Onafhankelijk behartiger van werknemersbelangen

KPN en vakbonden brainstormen over beheersing werkdruk binnen KPN

10 september 2024

Regelmatig popt het onderwerp weer op: de werkdruk(-beleving) door medewerkers binnen KPN. Periodiek wordt het verschijnsel gemeten onder de medewerkers, waarna de uitkomsten worden besproken met ondernemingsraden en vakbonden.

Begin september stond het onderwerp centraal in het regulier overleg tussen vakbonden en KPN. Na een blik op de landelijke trends en een uitleg over het werkdrukmodel van onderzoeksorganisatie TNO was de trend binnen KPN zélf aan de beurt. Volgens het meest recente pulse-onderzoek (mei 2024) is het welzijn binnen KPN licht verbeterd. Desondanks ervaart maar liefst 30% van de KPN-ers ongezonde stress. 82% hiervan ervaart dit minstens eenmaal per maand en 50% dagelijks of wekelijks. Daarbij valt op dat:

  • Het welzijn binnen KPN in het algemeen licht is verbeterd, vooral door een betere werk- privé balans, maar het blijft een zorg die uiteindelijk kan leiden tot een hoger ziekteverzuim;
  • Het mentaal welzijn is significant positiever naarmate de medewerker ouder is (64% positief in de categorie 25-34 tot 76% in de categorie 55-64 jaar);
  • Het fysieke welzijn is minder positief in de lagere schalen (gemiddeld 67% schaal 4-9 versus 75% in schaal 10-13);
  • De belangrijkste redenen voor het ervaren van stress binnen KPN zijn:
    • Te veel werk 44% (laatste pulse 47%)
    • Overig 24% (laatste pulse 26%)
    • Onduidelijke procedures 22% (laatste pulse 24%)
    • Privégebeurtenissen 22% (laatstepulse 21%)

Na een toelichting op deze cijfers was er ruim de tijd om over de aanpak van werkdruk binnen en door KPN te praten. Wat doet KPN zoal aan de beheersing van werkdruk:

  • KPN volgt de interne ontwikkeling actief door pulse-metingen;
  • Leidinggevenden worden gestimuleerd om de resultaten van die metingen met hun medewerkers te delen, met hen te bespreken en vervolgacties te bepalen. Zij worden daarbij gefaciliteerd door een uniform KPN-actieplan;
  • Het thema Welzijn wordt betrokken bij de GROEI-gesprekken;
  • In de verschillende businessunits wordt maatwerk ontwikkeld om welzijn beter bespreekbaar te maken en de werkdruk(-beleving) te verminderen.

Met name binnen TDO wordt al gedurende een langere periode ongezonde stress gemeten. Gelet daarop is er een instrumentarium ontwikkeld, dat de verschillende typen mensen in de organisatie beschrijft (vanzelfsprekend op hoofdlijnen) zodat per type medewerker behoeftes en oorzaken rondom werkstress in kaart kunnen worden gebracht. Deze zogenoemde behoefteprofielen geven inzicht over hoe behoeftes van collega’s van elkaar kunnen verschillen en welke type medewerkers er zijn. De profielen bevatten onder andere informatie over de context, oorzaken van stress, mechanismen, behoeftes, allergieën & risico’s. Op basis van de behoefteprofielen kunnen leidinggevenden en medewerker(s) samen in gesprek, waarbij de profielen handvatten geven hoe – gelet op het type mens – het beste kan worden omgegaan met werkstress. Aan de hand van de profielen kunnen symptomen gemakkelijk worden herkend en oplossingen gemakkelijker worden gevonden.

Deze behoefteprofielen kunnen naar het oordeel van de vakbonden, waaronder Qlix, erg behulpzaam zijn bij het gesprek tussen leidinggevende en medewerker over het beperken van werkdruk(-beleving).

Het overleg tussen KPN en vakbonden werd afgerond met een brainstorm over de wijze waarop vakbonden (als verenigingen van werknemers) en KPN (als werkgever) de handen ineen zouden kunnen slaan om werkdruk binnen het bedrijf beter te kunnen beheersen. Naar het oordeel van Qlix draagt de vakbond op meerdere fronten bij aan de beheersing van werkdruk. Naast communicatie (bijvoorbeeld over de ontwikkeling van behoefteprofielen) naar haar leden dragen de vakbonden via hun collectieve belangenbehartiging bij aan het beheersen van werkdruk (beïnvloeding wetgeving, het cao-overleg en het regulier overleg met KPN). En met de individuele belangenbehartiging levert de vakbond maatwerk bij de beheersing van (individuele) werkdrukbeleving.

Kortom, het onderwerp heeft volop aandacht. Tegelijk erkennen KPN en vakbonden dat de beheersing van werkdruk en werkstress een complex thema blijft waar helaas nog niet alle oplossingen voor gevonden zijn. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd!

Cancel