Onafhankelijk behartiger van werknemersbelangen

OR of vakbond

06 februari 2024
By Enrique Kroesen

OR of vakbond.

Naast dat ik in de vakbond bestuurslid, kaderlid en Coach ben, ben ik ook bezig met mijn derde termijn als or lid bij KPN. Uit ervaring weet ik dan ook dat de OR`en regelmatig vragen krijgen over zaken waar de OR niet over gaan. Het komt dan regelmatig voor dat de vakbonden hier een rol in kunnen spelen. Andersom komt het ook voor. Als kaderlid krijg ik ook regelmatig vragen die in de OR worden behandeld. Om deze onduidelijkheid een beetje op te helderen heb ik dit artikel geschreven.

Waar ook vaak de verwarring vandaan komt is dat veel OR leden ook aangesloten zijn bij vakbonden. Echter een OR treed niet op zoals een vakbond dit wel doet. Een OR treed op als één geheel. Dus wat de meerderheid van de OR bepaald, is wat de gehele OR uitdraagt. Achter gesloten deuren is er natuurlijk alle ruimte voor discussie. Dit is vaak ook nodig voor een objectieve beeldvorming

Voor een signaal richting de OR kun je jezelf eerst de vraag stellen, ben ik de enige die hier last van heeft, of herkennen mijn collega`s dit issue ook. De ondernemingsraad behandeld immers geen individuele cases. Als het een groter signaal is, dan hoort de ondernemingsraad dit graag. Dan kunnen zij dit kenbaar maken aan de bestuurder (vaak de directeur van het bedrijfsonderdeel).

Echter zitten hier natuurlijk ook weer uitzonderingen op. Dit zijn vaak zaken die vastgelegd zijn in cao. Dus de vastgelegde arbeidsvoorwaarden zoals, verlofdagen, loonschalen, pensioen en nog veel meer.

Heb je een vraag of signaal voor Qlix, mail dan naar info@qlix.nl.

Door Enrique Kroesen

Cancel