Onafhankelijk behartiger van werknemersbelangen

De teleperformance-uitspraak: Een zege voor werknemers

09 november 2023

In een beslissing die bekend is geworden als de 'teleperformance-uitspraak', heeft de rechtbank geoordeeld dat het onbetaalde kwartier voor aanvang en/of na afloop van de werkdag als werktijd moet worden beschouwd. Deze uitspraak kan grote gevolgen hebben voor zowel werkgevers als werknemers.

In het verleden was het gebruikelijk dat werknemers een kwartier voor aanvang en na afloop van hun werkdag aanwezig waren zonder dat deze tijd werd gecompenseerd. Deze praktijk werd algemeen aanvaard, hoewel het voor veel werknemers betekende dat ze onbetaalde uren maakten. Met de teleperformance-uitspraak is daarin verandering gekomen. Werkgevers moeten hun werknemers betalen voor het extra kwartier aan het begin en einde van de werkdag, aldus de rechtbank. Deze beslissing heeft verstrekkende gevolgen voor werkgevers die zich mogelijk niet bewust waren van de financiële implicaties van deze regel.

Wat betekent dit voor de werknemers? Dit betekent dat werknemers die in het verleden deze onbetaalde uren hebben gewerkt, recht hebben op compensatie. Sterker nog: werknemers kunnen een loonvordering indienen voor alle onbetaalde tijd die ze in de afgelopen vijf jaar net voor aanvang en/of na afloop van hun dienst hebben gewerkt. Dit is een enorme overwinning voor werknemers. Voor velen is deze uitspraak een erkenning dat gewerkte tijd ‘gewoon’ betaalde tijd is.

Deze uitspraak is een belangrijke stap in de richting van eerlijke arbeidsvoorwaarden. Het maakt duidelijk dat werktijd betaalde tijd is, of deze nu aan het begin, het einde, of midden in de werkdag valt.

Heb je vragen over wat de teleperformance-uitspraak voor jou betekent? Neem dan contact met ons op!

 

Cancel