Onafhankelijk behartiger van werknemersbelangen

Maak kennis met...

06 september 2023

Sytse van der Kooij; werkzaam bij KPN en aspirant-bestuurslid

  1. Kun je jezelf kort voorstellen (jouw naam/achtergrond/ervaring)?

Ik ben Sytse, sinds mijn 11e een echte Amersfoorter. Na een korte studententijd in Delft ben ik begonnen met werken bij KPN bij de Monteursingang glas. Met flink wat tussenstappen werk ik nu als procesmanager bij de Monteursorganisatie, waar ik ook OR-lid ben namens Qlix.

  1. Buiten je werk bij de vakbond, welke interesses of hobby’s heb je? Zijn er activiteiten waar je graag je vrije tijd aan besteedt?

Boulderen doe ik heel graag! Voor degenen die het niet kennen, dat is wandklimmen, maar dan zonder touw en met kortere, intensere routes. Ik hang niet alleen aan mijn vingers, ik maak ze ook groen: Met mijn tuin, bonsai-boompjes of huisplanten. Als ik dan nog tijd over heb, die ik niet met mijn vriendin of kat doorbreng, game ik op mijn PS5.

  1. Wat is jouw functie binnen de vakbond en wat zijn de belangrijkste taken en verantwoordelijkheden van jouw functie?

Als aspirant-bestuurslid ben ik voor een groot deel nog aan het leren over het reilen en zeilen van de vakbond. Ik wil mij graag inzetten  voor een groeiende en sterke vakbond. Binnenkort hoop ik als coach werk &inkomen mij ook in te kunnen zetten als persoonlijke belangenbehartiger van Qlix-leden.

  1. Hoe lang werk je al bij de vakbond en wat heeft je ertoe gebracht om voor deze organisatie te kiezen?

Pas sinds dit jaar! Dat er ruimte is voor een sterke vakbond realiseerde ik mij toen ik las dat KPN al jaren meer dan 700 miljoen euro per jaar weg geeft aan aandeelhouders, terwijl de werknemers nog minder loonsverhoging krijgen dan de inflatie. De keuze voor Qlix was toen logisch; Het is een organisatie die echt gericht is op er zijn voor de werknemers. Ook is het een transparante vakbond waarbij de contributie van de leden niet uitgegeven wordt aan dure kantoorpanden of torenhoge bestuurderssalarissen.

  1. Wat is volgens jou het belangrijkste voordeel voor leden om lid te zijn van onze vakbond?

Solidariteit! Op een individueel niveau is het normaal zo dat je alleen tegenover een hele organisatie staat bij een arbeidsconflict, of onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden. Maar met een vakbond is er ineens ook juridische ondersteuning en relevante ervaring om jou te ondersteunen. Op een grotere schaal is het zo dat werknemers altijd verliezen van werkgevers wanneer ze niet samen werken.

  1. Wat zijn volgens jou de belangrijkste doelen en prioriteiten van de vakbond voor de komende periode?

Een sterke, solidaire stem blijven van degenen die het mogelijk maken dat bedrijven blijven draaien.  Bij KPN zie je ook dat vanuit HR wordt uitgevraagd wat ‘het personeel’ belangrijk vindt in de CAO. De bittere realiteit is dat KPN daar vervolgens een vast bedrag voor zal uittrekken elk jaar om de arbeidsvoorwaarden te verbeteren, wat nooit mag toornen aan die eerder genoemde €700 miljoen. Als we als werknemers willen dat die pot groter wordt voor ons, zullen we met vereende stem moeten laten horen dat het bedrag omhoog moet. Die stem is de vakbond. Voor Qlix is het de taak om die stem goed te laten klinken. Een Collectief wat relevant blijft in tijden van toenemende individualisering.

  1. Wat zou je willen zeggen tegen de leden van de Qlix om hen aan te moedigen lid te blijven en deel te nemen aan onze activiteiten?

Als mijn antwoord op de vorige vraag al niet motiverend genoeg was, dan spreekt het hopelijk aan dat Qlix vol zit met gezellige en betrokken mensen.  Het is goed voor je professionele netwerk en simpelweg leuk.

Cancel