Onafhankelijk behartiger van werknemersbelangen

Wees de baas over je eigen arbeidsvoorwaarden

07 maart 2022
KPN

Lid zijn van een vakbond kan voor medewerkers grote voordelen hebben. Bij Qlix bijvoorbeeld krijg je niet alleen gratis juridische hulp bij een conflict met je werkgever en gratis hulp bij je belastingaangifte, maar we onderhandelen ook voor jou over je arbeidsvoorwaarden in de cao-onderhandelingen. Hoe meer leden een vakbond heeft, hoe sterker deze staat in onderhandelingen. Een sterke vakbond kan er ook aan bijdragen dat er een goede balans blijft in de machtsverhoudingen. Zo kan een werkgever niet zomaar van alles bepalen en veranderen, maar heb je als medewerker iets in te brengen. Toch zien vakbonden, waaronder Qlix, het ledenaantal teruglopen. Wat heeft dat voor gevolgen?

Onderhandelen over je loonsverhoging
‘Samen staan we sterk' is wat geldt voor vakbonden. Met veel leden kunnen we harder met de vuist op tafel slaan tijdens onderhandelingen. Een werkgever kan een bond met veel leden nu eenmaal niet zomaar negeren. Als ons ledenaantal terugloopt wordt onze onderhandelingspositie minder sterk. De werkgever trekt dan gemakkelijker aan het langste eind, waardoor die loonsverhoging bijvoorbeeld uitblijft of minder hoog is dan je zou willen.

En met een historisch hoge inflatie is die loonsverhoging geen overbodige luxe. Werkgevers verhogen daarnaast de prijzen voor haar klanten om de inflatie te compenseren. Waarom zouden zij werknemers dan niet ook compenseren? Alleen zonder vakbonden is er niemand die voor de belangen van jou als werknemer opkomt en zich hard maakt voor die compensatie.

Behoud invloed op je arbeidsvoorwaarden
Daarnaast zien we dat KPN, waar wij een actieve vakbond zijn, steeds meer arbeidsvoorwaarden wil vastleggen in bedrijfsregelingen in plaats van in de cao. Op de cao hebben wij als vakbond invloed, maar op bedrijfsregelingen niet. We willen ons hard maken om afspraken in de cao vast te leggen en niet in bedrijfsregelingen, maar wij kunnen dat alleen krachtig eisen als we genoeg leden achter ons hebben staan. Zonder leden verliezen we steeds meer terrein en kan KPN langzaamaan steeds meer bepalen zonder dat werknemers daar iets over te zeggen hebben.

Wat kun jij doen?
Word lid van onze vakbond en help ons sterk te staan. Dit is het moment, want er zijn nieuwe cao-onderhandelingen in zicht. Bij de vorige onderhandelingen was de loonsverhoging niet zo hoog als gewenst. Daarom zijn we nog meer vastberaden om deze onderhandelingen een beter resultaat voor jou als medewerker te behalen. En daarvoor hebben we jouw hulp nodig. Jij hebt invloed op jouw cao en op jouw loon.

Een lidmaatschap kost slechts € 9,- per maand en voor jongeren tot en met 27 jaar zelfs maar € 4,50 per maand. En als lid krijg je gratis (juridische) ondersteuning bij problemen op het werk en gratis hulp bij je belastingaangifte. Kijk hier voor meer informatie over Qlix of klik hier om direct lid te worden.

Cancel