Onafhankelijk behartiger van werknemersbelangen

Nieuwsbrief cao-onderhandelingen cao Facilitaire contactcenters

14 november 2019
WFC

FNV, CNV en Qlix hebben afgelopen woensdag in Utrecht weer overlegd over de Cao contactcenters. Werkgevers hebben uitleg gegeven over wat de Wet Arbeidsmarkt in Balans voor hun bedrijven betekent. Ook hebben zij hun voorstellen toegelicht over de WAB. 

Wat is de WAB?
De Wet Arbeidsmarkt in Balans regelt dat flexibele werknemers meer rechten krijgen en duurder worden en vaste krachten juist goedkoper, werkgevers betalen dan minder transitievergoeding en kunnen makkelijker mensen ontslaan. Werkgevers gaven aan dat de kosten voor hen met 8 a 10% stijgen door hogere premies. Dit komt vooral omdat werkgevers heel veel gebruik maken van flexcontracten.  Als je als werkgever vaste contracten gebruikt krijg je juist korting en zijn de werkgevers juist voordeliger uit. 

Concreet willen werkgevers de 4 dagen termijn voor oproepkrachten terug brengen naar 24 uur. De wet heeft namelijk geregeld dat als werkgever als hij oproepkrachten heeft ingeroosterd en binnen 4 dagen zegt dat je toch niet hoeft te komen jou toch moet doorbetalen. Wat op zich logisch is omdat jij al rekening hebt gehouden met 4 dagen werken en op zo’n korte termijn niet snel ander werk kan regelen. Werkgever wil dit terugbrengen naar 24 uur.

Daarnaast wil werkgever in 3 jaar tijd 6 contracten kunnen geven. De wet regelt dat je in 3 jaar 3 contracten mag krijgen. Maar je mag bij cao afwijken. Dit betekent voor mensen met tijdelijke contracten langere onzekerheid voordat ze een vast contract krijgen. Gezien het feit dat het verloop enorm is en de meeste mensen kort in de bedrijven blijven vinden vakbonden dit eigenlijk niet nodig. Met 3 jaar en 3 contracten kom je dan al een heel eind. Je kunt in 1 jaar 3 contracten doen. 

De gezamenlijke vakbonden vinden bovenstaande punten ver gaan. De overheid regelt extra bescherming, en in de cao kun je dit verminderen. En zijn benieuwd wat jij hiervan vindt, mail ons! 
Volgende week gaan wij praten over het loon en de andere punten , die kun je vinden op onze website.
Werkgevers
Werknemers
6 contracten in drie jaar
3 contracten in 3 jaar
Geen voorstel
flexkrachten krijgen dezelfde arbeidsvoorwaarden als vaste krachten
Publicatie rooster 2 weken van tevoren
Publicatie rooster 3 weken van tevoren
Geen voorstel
Rooster op later moment bekend of medewerker word alsnog opgeroepen: 10% extra
Oproeptermijn terugbrengen van 4 dagen naar 24
4 dagen behouden
 
Dit gaat over jouw arbeidsvoorwaarden, dus laat ons weten wat je ervan vindt. 

Je reactie ontvangen wij graag via dit formulier! 

Cancel