Onafhankelijk behartiger van werknemersbelangen

Jaarurensystematiek

De jaarurensystematiek (JUS) bij kpn

Sinds de invoering van de cao van januari 2020 werkt kpn voor de monteurs met een jaarurensystematiek. Bij Qlix krijgen we regelmatig reacties en vragen van leden over deze systematiek en hoe het werkt. Eind van dit jaar loopt de cao af en als Qlix willen we jullie belangen goed behartigen. Daarom vinden wij het belangrijk om tussentijds jullie mening te vragen!

 

De reden achter de jaarurensystematiek

Bij de onderhandelingen voor de cao is er gesproken over een andere manier van roosteren met een jaarurensystematiek. Uitgangspunt was dat kpn met deze roostervariant de inzet van de medewerkers beter afstemmen kon op de fluctuaties in het werkaanbod over het kwartaal of het jaar én de verwachting dat de medewerker meer invloed krijgt op zijn werktijden en de afstemming werk en privé. KPN, vakbonden en ondernemingsraden hebben samen gezocht naar de best werkende vorm. In een proces van cao-onderhandelingen moet je geven en nemen om uiteindelijk tot het beste totaalplaatje van de afspraken te komen.

 

Roosteren

Tegelijk met de jaarurensystematiek is ook zelfroosteren ingevoerd. Bij zelfroosteren ben je als monteur zelf verantwoordelijk voor de totstandkoming van het rooster waardoor je meer invloed hebt op wanneer je werkt. Met de invoering van JUS en zelfroosteren wordt er ook meer flexibiliteit van de kpn-monteurs gevraagd. Je kunt zelf opgeven wanneer je wel of juist niet beschikbaar ben om die maximaal 4 uur per week te werken. Een nadeel is dat alle wensen van collega’s worden samengevoegd. Daarbij weet pas twee dagen van tevoren welke extra uren je daadwerkelijk moet werken.

 

De reacties en ervaringen

Qlix krijgt van de leden regelmatig reacties op deze jaarurensystematiek. Zij ervaren flink wat nadelen van deze regeling. De flexibiliteit die wordt verwacht, pas twee dagen van tevoren weten wanneer je precies moet werken, maar wel de tijd moet reserveren. Dit legt een beslag op je privéleven en tijd met je gezin. Een aantal leden vindt dat kpn een ‘stand-by vergoeding’ moet betalen voor de uren die je reserveert. En dat de termijn van twee dagen veel langer zou moeten zijn. Maak hier 14 dagen van, dit is ook een eis bij het aanvragen van verlof. Het systeem van zelfroosteren met ‘jokers’ en ‘punten’ lijkt niet goed te werken en is te complex. Of maak het werken met een jaarurensystematiek optioneel, zodat medewerkers zelf kunnen kiezen of ze hiermee willen werken.

 

Wat vind jij?

Bovenstaande reacties is een greep uit wat wij terugkrijgen van onze leden. Wij willen ook graag weten wat jij vindt! Deel je mening met ons door het invullen van het formulier op onze website. Daarmee geef je ons als Qlix input om met kpn te praten. En dit mee te nemen in ons overleg met kpn en de volgende cao-onderhandelingen.

 

Heb je specifieke vragen of heb je nu een conflict? Neem dan contact met ons op!

Dit kan via info@qlix.nl

Velden met een * zijn verplicht.

Vragenformulier jaarurensystematiek
Cancel