Letter grote

Paneel
U bevindt zich hier: Home \ Hulp nodig \ FAQ - Werk en prive

Belastingen

Bij extra inkomsten krijg je te maken met het bijzonder tarief in de loonheffing. Het bijzonder tarief is de belasting die je betaalt over bijzondere inkomsten, zoals een dertiende maand, achterstallig loon, uitbetaalde vakantiedagen, vakantiegeld. In feite gaat het om inkomsten die bovenop het normale inkomen komen.
Je werkgever houdt bij deze extra inkomen meer belasting en soms te veel belasting in om te voorkomen dat je later belasting moet bij betalen. Dit kan er dus toe leiden dat je te veel belasting betaalt. Daar staat tegenover dat je werkgever niet weet of je ook extra vermogen hebt of andere zaken die een hogere belasting wel rechtvaardigen. Het moment om te bepalen hoeveel belasting je echt moet betalen is het moment van het invullen van de aangifte inkomstenbelasting en de daaruit volgende belastingaanslag. Heb je te veel belasting betaald dan krijg je geld met rente terug. Maar heb je te weinig betaald dan moet je bijbetalen met daarbij een heffingsrente.

Leden van Qlix kunnen gratis gebruik maken van onze belastingservice

Met twee banen ga je niet meer belasting betalen.
Dit lijkt zo, omdat de ene werkgever rekening houdt met je belastingvrije som en eventuele andere aftrekposten. Je andere werkgever doet dit niet en berekent belasting over de volledige loonsom. Het is verstandig om je tweede werkgever te vragen om rekening te houden met het salaris dat je verdient bij de eerste. Heb je geen van de beide werkgevers gevraagd rekening te houden met je tweede baan, dan zullen ze allebei rekening houden met de belastingvrije som en de laagste belastingschijf en krijg je aan het eind van het jaar een navordering van de belastingdienst die duizende euro's kan zijn.